fallback

Продажбите на дребно в САЩ отчитат най-големия си месечен спад през март

Осем от 13-те изследвани категории са отчели понижения

19:30 | 15.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са отчели най-големия си месечен спад през март, тъй като коронавирусът принуди хиляди търговци в страната да прекратят дейност и остави милиони американци без доходи, информира Bloomberg.

Общото количеството на продажбите е намаляло с 8,7% на месечна база, отбелязвайки на-стръмното си понижение от началото на воденето на статистиката през 1992 г., показват данните на Министерството на търговията.

с

Осем от 13-те основни категории са отчели спадове, водени от 50,5-процентовото понижение на продажбите в магазините за дрехи и 26,8-процентовия спад в покупките на мебели и обзавеждане за дома. Ресторантите и баровете са регистрирали намаление в оборота си с 26,5%. От друга страна магазините за храни и напитки са отчели увеличение в продажбите с 25,6%.

Мерките за ограничаване на вируса бързо ескалираха през месеца, след като отделните щати започнаха да затварят ресторанти и барове и призоваха жителите да останат у дома. Вследствие на това много предприятия прибегнаха до съкращения на служителите си, които продължиха и през април и рязко намалиха възможността на домакинствата за потребление.

Продажбите на дребно са се понижили  с 6,2% на годишна база през март след увеличение с 4,6% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 10.09.22 г.
fallback